Apocalipsis Neu.

Tots estem d’acord que el que va passar ahir va ser estrany. Jo al menys no recordo tanta neu en me vida al Vallès Occidental a la meva vida. Ahir vaig sortir a passejar per el barri i vaig “entrevistar” a alguns avis del meu carrer, ja sabeu que dels avis tampoc et pots fiar perquè tendeixen a la exageració, l’exaltació de temps passats i la desconfiança per la modernitat, de totes maneres tots van coincidir en dir que l'última nevada que recordaven amb la bestialitat d’aquesta va ser la de l’any 84. Ahir es van demostrar varies coses, que els mediterranis no estem adaptats a la neu, que els ajuntaments no tenen capacitat de reacció, que la televisió informa tard i de forma parcial i sobretot, que les xarxes socials han tornat a demostrar la efectivitat informativa a temps real que gaudeixen.

Els motius que fan a Twitter un medi mes eficaç d'informació que la radio y la tele son els següents:

Segueixes a qui vols, que t’informa del que tu vols saber, a mi sincerament, si neva i estic esperant a la meva germana que ve de Girona en tren, m’importa poc el que digui el senyor Hereu.

La informació la donen les persones, per tan no hi ha manipulació ni subjectivitat, la gent diu el que veu. En el cas d’alguns mitjans que estan ben posicionats a twitter com és el cas de Barcelona TV @btvnoticies van fer un treball impressionant. Ahir vaig poder seguir la odissea d’en @Berto_Romero tornant a casa després de una reunió sobre el seu programa, fotografies des de les BB de gent parada a estacions de tren d’arreu o fotografies de persones esquiant pel barri del Carmel de Barcelona.

La gent comparteix imatges, vídeos, opinions, links a webs de referència amb informació, amb una freqüència casi de segon a segon amb el que arribes a tenir una quantitat d’informació resumida i concreta, i per tant útil, impressionant.

Durant la tarda algunes webs van caure, la xarxa telefònica estava col·lapsada i això va afectar a alguns mitjans. Twitter va estar a ple rendiment durant tota la jornada y alguns mitjans van haver d’utilitzar només la xarxa social per informar, deixant de banda les actualitzacions web y les trucades. Hem de tenir en compte que per emetre una noticia per televisió hi ha una sèrie de passos que no es poden saltar i que retarden l’arribada de la informació: una connexió en directe requereix d’enviar una persona al lloc on hi ha el problema, una entrevista a un afectat requereix d’una camera, un ajudant, un periodista, tota una sèrie de requisits tècnics... Per informar a twitter tens prou amb un mòbil amb connexió a internet i els teus ulls.

Sembla que alguns mitjans es resisteixen a utilitzar aquest nous medis, també es resisteixen governs i ajuntaments. Una llàstima perquè a Europa (noteu que no he dit la resta d’Europa, he dit Europa) i no cal dir que a Estats Units, la majoria de medis, governs i institucions ja utilitzen twitter com a mitjà d’informació. També es cert que l’ús d’aquesta eina està molt més generalitzat arreu del món que no pas aquí, però en quan l’opinió pública s’adoni del potencial, no tardarem en veure twitter fins a la sopa.

No hay comentarios:

Publicar un comentario